A hipertónia kezelésének öt alappillére van:
- 1. egészséges életvitel kialakítása,
 - 2. a szenvedélyek (alkohol, dohányzás) károsító hatásainak megszüntetése,
 - 3. megfelelő táplálkozás,
 - 4. rendszeres mozgás,
 - 5. valamint a napi rendszerességgel megvalósuló gyógyszerszedés. Ezek együttese biztosítja, hogy a vérnyomáscsökkentésén túl az érrendszeri betegségek is megelőzhetők.
 
A túlsúly kockázata
A derékméret jelzi a veszélyes hasi zsírtöbbletet - férfiaknál > 102 cm, nőknél > 88 cm -, mely erős kockázatot jelent 
A legfontosabb a derékméret mérése és ellenőrzése, melyet egy cm-rel el lehet végezni. Ennek azért van jelentősége,mert a derékméret jelzi a veszélyes hasi zsírtöbbletet. 
Itt olyan zsírsejtek halmozódnak fel, melyek az erekkárosodását, az érelmeszesedést elősegítő anyagokat termelnek. Akkor sikeres a fogyása, ha a derékmérete jelentősencsökken!
Az alábbi táblázatban találja azokat az értékeket, melyek jelzik az Ön veszélyeztetettségének mértékét. Kattintson ide!
Vajon Ön túlsúlyos?
A derékméret jelzi a veszélyes hasi zsírtöbbletet - férfiaknál > 102 cm, nőknél > 88 cm -, mely erős kockázatot jelent 
Megtudhatja a testtömegindex-táblázatból. Keresse meg testmagasságát a táblázat vízszintes alsósorán, majd ennek vonalában olvassa le a testsúlyértékhez tartozó számot!A világos zóna (25-30) esetén Ön túlsúlyos, a sötét sáv (30 felett) pedig elhízást jelent.
Kattintson ide!       |   |     Mi az, ami ajánlott? |     Mi az, ami nem ajánlott? |   
       | Húsok és felvágottak |     zsírszegény húsok (pl.: nyúl, pulyka, vadhúsok, sovány borjú és marhahús);       zsírszegény felvágottak (pulykából) |     (pl.: disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak,       kolbászok, füstölt áruk |   
       | Halételek  |     só- és zsírszegény halfélék, (tonhal, busa) |     füstölt vagy marinírozott halak (sós hering makréla,      szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék      (angolna, ponty); kagyló és rákfélék     |   
       | Zsírok és olajok |     növényi eredetű zsírok és étolajak (napraforgóolaj,      kukoricacsíraolaj); zsírszegény vaj és margarin kis      mennyiségben     |     nagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna,      margarin, majonéz     |   
       | Tojás |     egyéb tojásételek  |     zsíros és sós tojásételek, sós főtt tojás |   
       | Tej és tejtermékek |     zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány      joghurt); só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtartalomig      max. napi 50g)     |     magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín stb.) zsírban      és sóban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt,      ömlesztett sajtok)     |   
       | Zöldségek, saláták  |     minden fajta zöldség és saláta  |     zöldségkonzervek, készáruk |   
       | Burgonya  |     burgonyapüré, főtt burgonya  |     hasábburgonya, chips és egyéb készáruk |   
       | Gyümölcs  |     minden fajta gyümölcs |       |   
       | Gabonafélék (kenyér      és tésztafélék, rizs)     |     sószegény kenyérfélék, magos kenyér korlátozott      mennyiségben (200-300g naponta)     |     erősen sózott pékáruk (pl.: sóskifli) |   
       | Cukor, édességek,      sütemények     |     kis mennyiségben, a zsírszegény      süteményeket előnyben részesíteni     |     nagy mennyiségben édességek és sütemények |   
       | Fűszerek  |     egyéb fajták só hozzáadása nélkül |     fűszerkeverékek, leveskocka, levespor,      mustár, ketchup, paradicsompüré     |   
       | Italok |     alacsony nátrium tartalmú ásványvíz,      gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségben     |     magas nátrium tartalmú ásványvíz      nagy mennyiségű zöldséges ivólé, alkohol     |   
       | Elkészítés módja  |     módja párolás, dinsztelés, grillezés, hirtelen sütés, forrázás |     zsírban és sóban gazdagon (pl.: fritőzben sütés,      marinírozás, panírozás és olajban pácolás)     |   
Táplálkozás és rendszeres mozgás, dohányzás abbahagyása
Az életmód "gyökeres" módosítása türelmet és önfegyelmet kíván.  Lehet fokozatos,  vagy radikális. A pontos cél és az egyéni program megfogalmazása elengedhetetlenül szükséges 
Újonnan felismert, enyhe hipertóniában a vérnyomás csökkentése a táplálkozás egészségesebbé tételével és a kockázatitényezők megszüntetésével kezdődik. Szükség esetén testsúlycsökkentés, a fizikai aktivitás fokozása, kalória- éskonyhasóbevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás megszüntetése, vagy alacsony szintre való csökkentése, adohányzás elhagyása az általános közérzetet is javítja, és a vérnyomást a normális szinthez közelítheti. Az életmód"gyökeres" módosítása türelmet és önfegyelmet kíván. Lehet fokozatos, vagy radikális. A pontos cél és az egyéniprogram megfogalmazása elengedhetetlenül szükséges. Általában 2-3 hónapra érdemes terveznie, és a hatást elsősorbanÖnnek saját magának kell figyelemmel kísérnie, de a kezelőorvos támogatása és felügyelete is szükséges.
Amennyiben túlsúlyos
Testsúlycsökkentéssel cél a közepes vagy jelentős többletsúly fokozatos csökkentése. Rendszeres,azonos feltételek közötti méréssel ellenőrizze.Reális cél az 5-10 kg-os fogyás. Ehhez hetente 1 kg fogyásra van szükség, ami általában 1700-1800 kalóriát tartalmazóétrenddel érhető el. A speciális fogyókúra kerülendő, ez ritkán megvalósítható a gyakorlatban, tartós eredménytnagyon ritkán biztosít.
Étrendi tanácsok
Étrend: Ne térjen el lényegesen a megszokottól! A konyhasóbevitelt korlátozza!Túlsúly vagy elhízás esetén ajánlott, hogy az egyes étkezések mennyiségét csökkentse és kerülje a "luxus kalóriát",például a cukros üdítőket, édességet, ropit, chips-et! Hasznos a zsírfogyasztás csökkentése, így a koleszterin-bevitelis mérsékelhető. Célszerű fokozni a kálium, kalcium, magnézium bevitelt tej, gyümölcs és zöldségfélék nagyobbarányú fogyasztásával.
Egy kedvezô táplálkozási forma: a mediterrán étrend
A testsúlycsökkentéssel, a helyes táplálkozási formákkal foglalkozó tanulmányok, újságcikkek vagy könyvek közülkevés váltott ki akkora érdeklődést és lelkesedést, mint a mediterrán étrend, mert alapelveinek alkalmazása nagyonhasznos módszer arra, hogy a hipertóniásoknál kevesebb szív és érrendszeri szövődmény forduljon elő, és nealakuljon ki testsúlytöbblet.
A mediterrán étrend csökkenti a szívés érrendszeri betegségek arányát, sőt bizonyos daganatos betegségek előfordulását is 
A mediterrán étrend jellemzői: A mediterrán étrend általában arra az étkezési szokásra utal, amelyet aFöldközi-tengert övező országokban követnek, s amely a vizsgálati adatok alapján hosszabb élettartamot biztosít,csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek arányát, sőt bizonyos daganatos betegségek előfordulását is. Ez a földrajziterület magában foglalja Krétát, csaknem egész Görögországot és Dél-Olaszországot, Spanyolországot ésFranciaország déli részét. Az elmúlt évtizedekben és nem régiben egy újabb elemzés bizonyította, hogy ezen országokbanfordulnak elő legritkábban a keringési szervek betegségei.
Az étrend alapelveit az alábbiakban foglalhatjuk össze:
- 1. Növényi eredetű ételek nagyarányú bevitele (gyümölcs, zöldség, kenyér, egyéb gabonafélék, burgonya, bab,csonthéjasok és magvak);
 - 2. Minimálisan feldolgozott, szezonális friss és helyileg termesztett ételek;
 - 3. A típusos napi desszert a friss gyümölcs, a koncentrált cukrot vagy mézet tartalmazó édesség hetente néhány alkalommal;
 - 4. A zsír fő forrása az olívaolaj;
 - 5. Tejtermékek (elsősorban sajt és joghurt) napi fogyasztása kis-mérsékelt mennyiségben;
 - 6. Hal és baromfi mérsékelt mennyiségben;
 - 7. Hetente 0-4 tojás fogyasztása;
 - 8. Vörös húsok kis mennyiségben;
 - 9. Kevés-mérsékelt mennyiségű bor (vörös) fogyasztása az étkezéshez.
 
Mire figyeljen?
A testsúly karbantartására.
A derékméretet vegye elsősorban figyelembe a testsúlycsökkentés folyamán.
Ne sózza az ételeket, kerülje az "utánsózást".
Gyümölcs és főzelék legyen az étrend fő eleme a fehér húsok mellett.
Csak olajjal főzzön.
A mediterrán étrend alapelveit érdemes követnie.
Rendszeres mozgás, tréning
A mozgás akkor ér a legtöbbet, ha a hét minden napján legalább 30 percet szán izmai megmozgatására 
Korábbi szokásai, egyéni lehetőségei figyelembe vételével kell megterveznie. Mire figyeljen?
- 1. Rendszeresen végezzen valamilyen fizikai aktivitást, mely megfelel az Ön terhelhetőségének, teherbíró képességének és érdeklődésének, azért, hogy fizikai állapota megfelelő legyen. 
 - 2. A mozgás akkor ér a legtöbbet, ha a hét minden napján legalább 30 percet szán izmai megmozgatására.
 - 3. Amennyiben valamilyen szívbetegségben, vagy magasvérnyomás-betegségben szenved, esetleg rehabilitációs programban vesz részt, a kezelőorvosával beszélje meg mozgásprogramját annak érdekében, hogy a fizikai aktivitás növelése összhangban legyen egyéb kockázati tényezőinek csökkentésével és a betegség kezelésével. 
 
A dohányzás teljes elhagyására kell törekednie!
A dohányzás felelős a szív és érrendszeri halálozás 1/5-ért 
Részletes, fokozatos csökkentés alig vezet sikerhez.Miért fontos a dohányzás abbahagyása egészsége szempontjából?
- 1. A dohányzás felelős a szív és érrendszeri halálozás 1/5-ért.
 - 2. Minél több évig dohányzik és minél többet, annál nagyobb a veszélye, hogy súlyos koszorúérbetegség alakul ki Önnél.
 - 3. Magas vérnyomás és kóros összkoleszterin-érték mellett a dohányzás nagymértékben növeli a szív és érrendszeri veszélyeztetettséget. 
 - 4. A dohányzás káros hatása erősebben érvényesül nőknél és a fiataloknál.
 - 5. A passzív dohányzás ugyanolyan mértékben emeli a kockázatot, mint az aktív dohányzás. Orvos vagy gyógyszerész segítségével nagyobb eredményt tud elérni, ha elhatározta, hogy abbahagyja a dohányzást. 
 
Az alkoholfogyasztást csökkentse alacsony szintre.
A teljes absztinencia nem cél és sok esetben meg sem valósítható.
A stressz csökkentése, életvitel változtatás nehezen valósítható meg.
Keresnie kell a pszichés terhelés csökkentésének lehetőségeit, esetenként valamilyen relaxációs módszerrelcsökkenteni tudja a stressz Önnél jelentkező káros hatásait.